Hoesten door reflux

hoesten

Reflux is een aandoening waarbij de patiƫnt last heeft van brandend maagzuur.

Reflux kan worden veroorzaakt door allerlei factoren. Zo hebben mensen die veel roken, alcohol drinken, vetrijk en vooral veel eten hier sneller last van dan gemiddeld.

Ook mensen met overgewicht, zwangeren en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken blijken er vaker last van te hebben.

Bij reflux werkt de kringspier, die de maag van de slokdarm moet scheiden, niet goed. Daardoor zien maagsappen de kans om te ontsnappen en in het onderste gedeelte of zelfs bovengedeelte van slokdarm terecht te komen.

Wat opvallend is, dat is dat mensen die reflux problemen hebben vaak last hebben van een zogenoemde reflux hoest. Meer informatie daarover vind je hieronder.

Ontstaan reflux hoest

In de laatste aantal jaren is het steeds duidelijker geworden waarom en hoe de reflux hoest ontstaat. Met name in de pathofysiologie wordt hier al enkele jaren veel onderzoek naar gedaan.

Zoals we hierboven al schreven ontstaat reflux bijna altijd door de tijdelijke opening van de onderste kringspier, de oesophageale sfincter.

De spier sluit normaal gesproken wanneer we gaan slapen. ’s Nachts hebben mensen met reflux dan ook bijna nooit last van hoesten. Indien dit toch gebeurt dan is de kringspier te ontspannen.

De reflux hoester wordt wakker zonder dat ze direct beginnen te hoesten. Dit begint pas wanneer ze opstaan of overeind komen.

Hoe dit komt is vandaag de dag eindelijk te verklaren. Want zodra de patient in beweging komt, opent de kringspier (oesophageale sfincter) zich, waardoor bepaalde gassen in de maag kunnen ontsnappen.

Weer andere mensen beginnen pas met hoesten tijdens het ontbijt. Wanneer ze het eten doorlikken, opent de kringspier zich met als gevolg dat ze beginnen met hoesten.

Behandeling hoesten door reflux

Wanneer je last hebt van hoesten door maagzuurproblemen, dan moet dit allereerst door een arts geconstateerd worden.

De behandeling zal meestal met een geneesmiddel ingezet worden. Gangbare medicatie daarvoor is een protonenpompinhibitor. In veel gevallen verminderen de hoestbuien daarmee aanzienlijk.

Echter, de oorzaak zelf, Reflux, moet wel behandeld worden. Anders kunnen de problemen zich op den duur verergeren en ondervind je nare gevolgen.

2 gedachten over “Hoesten door reflux”

 1. Heb al 20 jaar last van deze hoest. De laatste 10 jaar is dit almaar verergerd omdat ik na jaren gebruik totaal niet meer tegen maagzuurremmers en beschermers kan. Slik nu van Leidapharm maagtabletten, lijkt op een Rennie met andere hulpstoffen, maar deze helpen onvoldoende! Vroeger slikte ik Malox, maar omdat de licentie was afgelopen, is de inhoud van dit middel veranderd, waardoor ik er niet meer tegen kon! Distributeur van Malox ging over op het maken van Gastilox. Leek op de oude Malox, maar Novumpharma maakt geen Gastilox meer en heeft dit overgedragen aan de firma V.Media. Daarvan kreeg ik weer dezelfde problemen als bij Malox. Na kontakt met hen zeiden ze ook dat de Malox weer in plaats kwam van Gastilox. Daar kan ik dus niet tegen! Krijg nu afentoe zelfs bronchospasmeaanvallen, met overdragelijke hoestbuien en braakaanvallen die zeer pijnlijk en dodelijk vermoeiend zijn. Het AMCkan niet opereren omdat mn slokdarm nog maar voor 30 procent werkt en ik een middenrifbreuk heb van ruim 4 cm. Daarbij kan ik niet tegen de maagbes hermers! Ben officieel uitbehandeld en radeloos! Heeft iemand een idee? Ik denkt aan euthanasie! Help?

  Beantwoorden
  • Beste lizetta,
   Medicamenten zijn niet altijd de oplossing. Probeer het volgende:
   1) Spoel 3 maals daags de neus met de rhinohoorn (water zout oplossing) zie you tube. toets in rhinohoorn neusspoeler in.
   2) Slaap nooit met een volle maag.
   3) gebruik geen citrus producten
   4) Koffie/ alcohol/ sigaretten zijn een boosdoener. niet gebruiken.
   5) gebruik geen pepermint producten
   6) Geen zwaar gekruid voeding nuttigen
   7) Gebruik veel guyave en appelsap

   Beterschap toegewenst.

   Beantwoorden

Plaats een reactie